Media coverage

Each year, CIFOR’s research and scientists are mentioned in over 1,500 news stories by local and international media outlets worldwide. Find the latest here, with over a decade of archives.


Minyak kelapa sawit punca 39% kemusnahan hutan Sabah, Sarawak dan Kalimantan sejak 2000

KUALA LUMPUR: Industri minyak kelapa sawit bertanggungjawab ke atas sekurang-kurangnya 39 peratus kemusnahan hutan di Sabah, Sarawak dan Kalimantan yang kaya dengan biodiversitinya, antara tahun 2000 hingga 2018, menurut perangkaan sebuah firma penyelidikan yang berpangkalan di Indonesia.

Data yang dihasilkan oleh Pusat Kajian Kehutanan Antarabangsa (CIFOR) diterbitkan bulan ini sedang jerebu merebak ke merata Asia Tenggara akibat kebakaran di Sumatera dan Kalimantan dan beberapa bahagian lain di Indonesia, menyebabkan kemerosotan pada mutu udara sehingga ke paras tidak sihat di Singapura dan Malaysia.

Sesetengah peladang kelapa sawit dituduh menggunakan kaedah menebang dan membakar. Industri tersebut sudah lama dipersalahkan kerana menyebabkan kemusnahan hutan hujan di Sabah, Sarawak dan Kalimantan, di samping mengancam hidupan liar seperti orang utan dan gajah.

Borneo, yang turut dikongsi oleh Brunei dan pengeluar terbesar minyak kelapa sawit, Indonesia dan Malaysia, kehilangan hutan seluas 6.3 juta hektar antara 2000 hingga 2018, menurut data CIFOR.
Read more on BERITA Mediacorp